Blog: Digitale Meetstaat Engenius

Digitale Meetstaat anno 2020

Michiel Corthouts, zaakvoerder van Engenius, heeft zich de laatste 7 jaar uitsluitend bezig gehouden met projectmanagement voor nieuwe bouwprojecten. Dit zowel voor appartementsblokken als woningbouw. Hij deelt graag met ons zijn visie over digitale meetstaten.

Wat mij telkens met verstomming doet slaan, is dat bijna 100% van onze architecten teams hun meetstaten manueel uitrekenen of dat ze deze berekeningen outsourcen naar andere studiebureaus.

In tijden van digitalisering “zakt mijn broek hiervan af”. Als je weet dat je voor één woning makkelijk een halve dag bezig bent om een meetstaat manueel uit te rekenen. Laat staan voor een ganse verkaveling, of een appartementsblok. Hier spreken we gemakkelijk over een week manueel rekenwerk!

Met de vraag wat aan de bron lag van deze manuele rekenmethode kwamen verschillen redenen naar boven.
Ten eerste hebben we geen vertrouwen in digitale reproductie. We tekenen ook nog niet in 3D wat ertoe leidt dat een meetstaat trekken gewoon niet mogelijk is. Als laatste weten we vaak niet hoe we eraan moeten beginnen.

Met deze vragen is BIMgenius aan de slag gegaan en al snel kwamen we tot een conclusie. Er wordt nog teveel gewerkt op oude manieren met vaak nog oudere methodes die hun diensten bewezen hebben. We klampen ons hier nog steeds graag aan vast. De enige manier is om gewoon te starten met het integreren van een nieuwe manier van werken en dit reeds van bij het ontwerp.  Het komt erop neer dat we 3D moeten modeleren EN de verschillende bouwmaterialen definiëren bij het ontwerp. Zo simpel is het!! Vervolgens kan met de juiste programma’s makkelijk een accurate meetstaat getrokken worden.

Bij BIMgenius hebben we een manier gevonden om dit proces op een heel efficiënte manier te integreren en een digitale meetstaat te reproduceren uit het tekenprogramma. We hebben ook methodes om de meetstaat op zijn juistheid te controleren via andere clashdetectietools. Dit is een enorme meerwaarde voor zowel de ontwerper als de algemeen aannemer.

Het is voor de hand liggend dat we hierdoor een hoop “apenwerk” kunnen uitsparen en de efficiëntie kunnen verhogen.

Op naar een nieuw tijdperk!