Freelance Blueprint


Welkom bij Freelance Blueprint, dé podcast die je inspireert, uitdaagt en praktische inzichten biedt voor ondernemen, freelancing en groei.

Freelance Blueprint is gericht op technische freelancers en mensen die overwegen om freelancer te worden.


Freelance Blueprint
In deze podcastreeks gaan Michiel en Peter,  samen met hun gasten op zoek naar wat het echt betekent om technische freelancer te zijn.
 
De onderwerpen die aan bod komen zijn zowel informatief, met thema's zoals contracten en aansprakelijkheid, … als inspirerend, met aandacht voor evenwicht en mentale rust.
 
Het doel van deze podcast is om mensen te informeren en te inspireren, zodat ze het maximale uit het freelance statuut kunnen halen en een gebalanceerd leven kunnen leiden.
Image
Blik op de toekomst: Bart van Craeynest

Episode 11 - Blik op de toekomst met Bart Van Craeynest

In deze aflevering bespreekt Bart van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, het ondernemersvertrouwen in Vlaanderen en de bredere economische situatie. Ondanks redelijke economische activiteit uiten ondernemers bezorgdheid over uitdagingen zoals digitalisering, duurzaamheid en geopolitieke ontwikkelingen.

Hij benadrukt de noodzaak van beleidsmaatregelen om het ondernemersvertrouwen te versterken, met focus op het aanpakken van loonkosten, vergunningen -problematiek en het creëren van een competitief kader.

Bart bespreekt ook de rol van AI als kans voor economische groei, onderstreept het belang van investeringen in digitale infrastructuur en opleiding, en concludeert dat meer flexibiliteit nodig is in het huidige beleid om de moderne economische uitdagingen aan te pakken.

Beluister podcast
Image

Episode 10 - Burn-out als levensles met Wim Maes

In deze podcastaflevering over burn-out deelt Wim Maes zijn persoonlijke ervaring. Hij vertelt hoe hij woede en irritatie als cruciale signalen herkende op zijn weg naar een burn-out. Wim benadrukt het belang van begrip vanuit de omgeving, evenals het erkennen van persoonlijke grenzen. Daarnaast deelt hij inzichten over karaktereigenschappen die mensen vatbaarder kunnen maken voor burn-out, zoals perfectionisme.

De nadruk ligt op het tijdig herkennen van signalen en het actief zoeken naar ondersteuning, zelfs voordat de druk te hoog wordt. Wim deelt zijn ervaring met verschillende vormen van zorg, zoals coaching, psychologische begeleiding en medische hulp en benadrukt het belang van proactief zoeken naar de juiste ondersteuning. 

Deze aflevering biedt waardevolle inzichten en praktische tips die iedereen kan gebruiken om beter om te gaan met stress en druk, zowel op het werk als in het dagelijks leven.

Beluister podcast
Image

Episode 09 - Op weg naar Generation Freelance met Liesbeth Vandenrijt

Liesbeth Vandenrijt verkent in deze aflevering hoe verschillende generaties naar werk kijken. Ze legt de verschuiving van professionele behoeftes uit die over de generaties plaatsvinden. Zij bekijkt ook welke impact dit op de arbeidsmarkt en op werken in zijn geheel heeft.

Liesbeth introduceert het concept "flexicurity", waarbij flexibiliteit en zekerheid hand in hand gaan. Ze legt ook uit waarom 'slashen', het combineren van meerdere professionele activiteiten, een trend is onder jongeren die zelfbepalend willen zijn. Werkgevers worden uitgedaagd om zich aan te passen aan deze behoeften.

Daarnaast moet de wetgeving flexibel werk mogelijk maken en de verschuiving van tijd naar productiviteit ondersteunen. Flexibele statuten zoals freelancen bieden kansen voor beide partijen, en een hybride team met vaste medewerkers en freelancers kan de ideale oplossing zijn voor de evoluerende arbeidsmarkt.

Beluister podcast
pisode 8 Tom Teulingkx

Episode 08 - De kracht van bewegen met Tom Teulingkx

Ontdek in deze aflevering hoe beweging onze gezondheid en welzijn beïnvloedt. Tom Teulingkx is arts en is een autoriteit op het gebied van sportgeneeskunde. 

We verkennen o.a. de vele fysieke voordelen van sporten, waaronder botopbouw, spieropbouw en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Tom benadrukt het belang van sporten als een integraal onderdeel van onze levensstijl en biedt praktische tips om beweging in onze dagelijkse routine te integreren, zelfs met een druk schema.

Tom bespreekt het belang van sporten, maar ook de valkuilen van te veel en te intensief sporten. Hij deelt inzichten over blessurepreventie, het geleidelijk opbouwen van trainingen, en het belang van afwisseling in sportactiviteiten.

 

Beluister podcast
Image

Episode 07 - Verzekeringen en pensioenplanning met Luc Vanbuel

In deze aflevering verwelkomen we Luc Vanbuel, zaakvoerder van het verzekeringsmakelaarskantoor Forticon. Luc deelt zijn expertise over aansprakelijkheden, verzekeringen en pensioenplanning, specifiek gericht op freelancers.

In het eerste deel bespreken we de aansprakelijkheden waarmee freelancers worden geconfronteerd en biedt Luc inzichten en praktische tips om freelancers en hun bedrijf op de best mogelijke manier te beschermen.

Vervolgens duiken we dieper in de wereld van pensioenplanning. Luc belicht de voordelen van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), de Individuele Pensioentoezegging (IPT) en verkent zelfs pensioenopbouw via vastgoedfinanciering.

 

Beluister podcast
Image

Episode 06 - De kunst van conflictbemiddeling met Miek Warson

Conflicten zijn zaken waar we allemaal weleens tegenaan lopen in verschillende vormen en mate van ernst. De benadering van een conflict speelt een cruciale rol bij het bepalen van de uitkomst ervan. In deze podcastaflevering aan we dieper in op dit onderwerp met Michaël (Miek) Warson. 

Miek is niet alleen advocaat, maar ook een out of the box denkende duizendpoot die op een vernieuwende manier adviseert en bemiddelt bij conflicten, met een sterke focus op ondernemingsgericht denken. Deze podcast biedt een uniek perspectief en waardevolle inzichten over hoe een oplossingsgerichte benadering kan helpen bij het oplossen van conflicten.

Beluister podcast
Image

Episode 05 - Versnelling naar succes met Ben Sansen

Met de woorden "it goes faster with a master" als mantra, deelt Ben Sansen zijn inzichten over de voordelen van coaching en mentorship. Hij benadrukt het belang van begeleiding en ondersteuning om je carrière naar nieuwe hoogten te tillen.

In deze aflevering leer je wat je van een coach mag verwachten en waarom een goede coach het verschil kan maken. Daarnaast krijg je tips over hoe je het kaf van het koren kunt scheiden in een omgeving waar iedereen een bordje 'coaching praktijk' bij zijn voordeur kan hangen.

Beluister podcast
Image

Episode 04 - Trends in de bouw met Chris Slaets

In deze boeiende aflevering duiken we diep in de wereld van de bouwsector met Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder-directeur van Embuild Limburg. Chris deelt waardevolle inzichten en expertise over de nieuwste trends en evoluties in de bouwsector.

Of je nu een technische freelancer bent of gewoon geïnteresseerd bent in de toekomst van de bouw, deze aflevering biedt een uitgelezen kans om te begrijpen hoe de branche verandert en hoe je kunt anticiperen op kansen en uitdagingen. 

Beluister podcast
Image

Episode 03 - De essentie van mentale veerkracht met Stijn Swijns

In deze inspirerende aflevering duiken we in de wereld van mentale weerbaarheid en persoonlijke ontwikkeling met Stijn Swijns. Met zijn inzichten uit de intense wereld van de Special Forces training toont Stijn ons dat het opbouwen van mentale veerkracht niet alleen haalbaar is, maar ook essentieel voor een vervuld en empowered leven.

Beluister podcast
Image

Episode 02 - Moet je als freelancer iets van boekhouding kennen?

Jeroen Meens, hoewel geen echte boekhouder zoals hij zelf zegt, heeft een schat aan ervaring opgedaan als ondernemer en als co-founder van accountantskantoor Cynex. 

In deze boeiende podcastaflevering, deelt Jeroen Meens waardevolle inzichten over boekhouding voor freelancers. Hij deelt zijn ervaringen, biedt bruikbare tips en legt uit hoe je als freelancer financieel inzicht kunt verkrijgen en door wie je je best laat omringen.

Beluister podcast
Image

Episode 01 - Hoe het begon

In deze aflevering maken we kennis met Michiel en Peter, de oprichters van Engenius, een projectmanagementbureau gespecialiseerd in bouw en infrastructuur. Wat Engenius bijzonder maakt, is de bijzondere connectie met het freelance statuut.

Zowel Michiel als Peter waren voorheen freelance projectleiders voordat ze besloten om samen Engenius op te richten. In deze aflevering luisteren we naar hun verhaal en verkennen we de drivers die de aanleiding waren om de overstap naar het freelance statuut te maken.

Beluister podcast

Abonneer je op onze podcast

    Zin in meer?

    Wil je graag kennismaken met Engenius? Bel ons even op het nummer +32 (0)13 31 13 71  of stuur een mailtje naar info@engenius.eu voor een vrijblijvende babbel.