Blog: Mijn persoonlijke ervaring na ruim 1 jaar elke dag koud douchen.

Mijn persoonlijke ervaring na ruim 1 jaar elke dag koud douchen.

Ik durf wel eens wat te lezen en inspiratie voor mijn boekenkeuze haal ik uit doorverwijzingen of enkele inspirerende YouTube kanalen die ik in de marge volg.

Per toeval kwam ik terecht bij een boek over de Wim Hof Methode (ISBN 9789021578415). Ik was al even getriggerd door het idee achter koude douches. Wat zijn de voordelen? Klopt het allemaal? De ademhalingsoefeningen en de ander pijlers uit de WHM zijn zeker ook interessant en de moeite waard om te lezen en uit te proberen. Zelf sprak vooral het idee van koude douches mij aan. Tijd dus om het zelf uit te proberen.

DE OPSTART
In hoofdstuk 3 van zijn boek legt Wim Hof het “WHM-protocol: blootstelling aan kou voor beginners” uit. Hierin licht hij toe op welke manier je kan starten met je dagelijkse koude douche.

Het exacte protocol ken ik niet meer helemaal maar wat me vooral is bijgebleven? Gradueel opbouwen is perfect oké,  je hoeft niets te forceren en in paniek naar adem happen is een perfect normale reactie.

In retrospectief was mijn timing om het boek in praktijk om te zetten niet helemaal ideaal … half februari! Temperatuur van het leidingwater? “pokke tering koud!!” Ik heb geen thermometer onder de douche en kan dus geen exact getal in °C geven … maar ik denk dat iedereen zich iets kan voorstellen met de benoeming op mijn persoonlijke belevingsschaal.

Ik besliste voor mezelf om de douche ’s ochtends te nemen … als eerste taak van de dag.

Het WHM-protocol geeft als richtlijn mee om de eerste week te starten met een warme douche en deze af te sluiten met 15-30 seconden ijskoud water. De overgang van warm naar koud mag gradueel gebeuren. Zelf ging ik in 3 of 4 grote stappen van warm naar koud en sloot af met 15 seconden ijskoud water. Bij het dichtdraaien van de kraan plooide ik dubbel van de pijn. Dit alles vergezeld van een kleurrijk pallet aan uiteenlopende scheldwoorden. Ondanks het feit dat ik iedere sessie afsloot met “dit doe ik nooit meer” vond ik elke dag opnieuw de moed om opnieuw die knop naar koud te draaien.

De exacte timing is me ontgaan, maar ik herinner me dat het verschillende weken duurde vooraleer ik 2 minuten onder volledig koud water kon staan. Ik bleef wel nog steeds gradueel opbouwen van warm naar koud.

In deze periode kwam ik in contact met Dominique Stulens (certified WHM instructeur) . Dominique hielp me met plezier verder wanneer ik vragen had. Wat doe ik bijvoorbeeld met koude douches als ik ziek ben of me niet goed voel?

Zowel Dominique als Wim Hof benadrukken om zeker niets te forceren en naar je lichaam te luisteren. Voor mij – en ik kan me inbeelden dat ik in deze niet alleen ben – was de moeilijkheid  dat het niet altijd even duidelijk is naar wie je aan het luisteren bent. Wat is het obstakel om een koude douche te nemen?  Je lichaam of je geest?

Zelf nam ik de beslissing om altijd in de douche te stappen en de kraan naar koud te draaien, ook al voel ik me niet goed. Op die momenten beperk ik het koude water tot ongeveer een halve minuut. Hierdoor maak ik mezelf wijs dat ik op deze manier niet teveel energie van mijn lichaam verbruik terwijl ik mijn geest toch moet pushen om de kraan om te draaien.

DE GEWENNINGSFASE
Na enkele maanden consistent dagelijks koude douches volgens het protocol – met warm starten en dan de kraan in 1 vloeiende beweging naar ijskoud draaien –  begon me iets  te dagen. Was het niet idioot om eerst het “koude water” van de douche te laten weglopen om onder warm water te staan en de kraan vervolgens opnieuw naar ijskoud te draaien?

Ik besliste toen om direct met koud water te starten. Sindsdien ga ik standaard elke ochtend minimum 2 minuten (ja op chrono … nobody’s perfect !) onder ijskoud water staan. In stress situaties of wanneer ik voel dat ik het nodig heb, rek ik het soms tot 5 à 6 minuten en soms zelfs nog langer.

ALTERNATIEVEN
Iets wat je elke dag doet, gaat na een tijdje vervelen. Ik begon daarom na verloop van tijd uit te kijken naar alternatieven. En zo zat ik afgelopen zomer – ’s ochtends voor 7u – geregeld een tiental minuten in het opblaaszwembad in onze tuin.

Daarnaast gingen mijn vennoot Michiel Corthouts en ik afgelopen winter een aantal keer in een natuurvijver of onverwarmd zwembad zwemmen. Eigenlijk ben je continu op zoek om de koude ervaring in een leuke setting te beleven.

Een plezante afwisseling op koude douches is voor mij een volwaardig ijsbad. Ik heb  ondertussen onder de professionele begeleiding van Dominique Stulens 2 ijsbaden mogen beleven. De “Fundamentals workshop” of het “beginners ijsbad” van 4 minuten was een teambuilding samen met de medewerkers van mijn bedrijf Engenius. Enkele maanden later volgde ik samen met Michiel Corthouts en mijn coach Seppe Goossens (Effekt) de “advanced workshop” bij Dominique. Tijdens deze workshop zaten we  10 minuten in het ijsbad!

DE BALANS
De balans na ruim 1 jaar consistent elke dag blootstelling aan koude? Heb ik het minder snel koud? Word ik minder snel ziek …. ??? Heel eerlijk? Ik heb er geen idee van. Wat ik wel weet is dat er voor mij twee primaire voordelen zijn waarin ik echt het verschil voel.

Het eerste voelbare voordeel is het gevoel om in controle te zijn, om de discipline te hebben om elke dag de stap te zetten.

Of het makkelijker wordt na verloop van tijd ? Volgens sommigen wel … voor mij niet! Lichamelijk gezien wordt het uiteraard veel gemakkelijker, er is veel minder sprake van een koude schok en ook de gewenning gaat veel sneller.

Mentaal gezien is het echter een heel ander verhaal. Elke ochtend is er nog altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat een reden geeft waarom het vandaag echt wel oké is om geen koude douche te nemen. Ik heb zelfs de indruk dat het na verloop van tijd erger is geworden en dat het stemmetje ondertussen is uitgebreid tot een panel met een heel scala aan argumenten. De meest overtuigende argumenten uit het boek waarom ik vandaag eens mag skippen? Ik ken ze allemaal!

Dit brengt me ineens ook bij de meest waardevolle elementen aan deze methode:

  • IK neem de beslissing om een koude douche te nemen en niet het panel.
  • IK ben in controle en niemand anders.
  • Ik kan mezelf ertoe brengen iets te doen waarvan ik weet dat het goed is maar waarvan ik ook weet dat het onaangenaam is.

Als het eerste wat je op een dag gedaan hebt al een persoonlijke overwinning op jezelf is … dan geeft dat ongelofelijk veel energie. Wat kan er verder dan nog mis lopen?

Na een paar maanden ontdekte ik een tweede primair voordeel. Ik neem namelijk automatisch de controle over mijn ademhaling wanneer ik in een situatie kom die moeilijk is of vervelend aanvoelt. Hierdoor lukt het mij om in de meeste gevallen substantieel rustiger te blijven dan vroeger. Je mag natuurlijk geen mirakels verwachten. Als ik er een getal op plak kan ik zeggen dat mijn stress beleving in vervelende situaties met minstens 60% gezakt is. Dit alleen is voor mij op zich al ruim de moeite om elke dag toch even de kraan op koud te zetten.

Naast de primaire voordelen zijn er ook enkele tastbare secundaire voordelen aan de koude training:

  • Boost in vertrouwen in jezelf: als ik vrijwillig in een ijsbad kan stappen en er 10 minuten bewust in kan blijven zitten zal ik de meeste situaties die als onaangenaam worden ervaren ook wel de baas kunnen … How hard can it be !
  • In contact komen met inspirerende mensen: waar ik een jaar geleden aan koude douches begon … just because … kwam ik  ondertussen heel wat inspirerende mensen tegen. Allemaal mensen die me lieten zien en voelen dat er meer achter deze methode zit dan gewoon wat koud water over je lichaam laten lopen.

BESLUIT
De discussie over het wetenschappelijk bewijs van de voordelen van koude douches is nog  volop in gang. Ongeacht kan ik voor mezelf zeggen dat het naar discipline, zelfvertrouwen, focus en stressbeheersing een meer dan voelbare verandering teweeg heeft gebracht. Voor mij is dit op zich al de moeite om de kraan elke dag naar koud te blijven draaien.

Peter Piccard, Zaakvoerder Engenius