Een tegenaanbod van mijn werkgever

Help, een tegenbod van mijn werkgever

Gefeliciteerd, je hebt een jobaanbod gekregen. Na lang wikken en wegen heb je eindelijk besloten om je ontslag te geven. En net nu krijg je van je huidige werkgever een schitterend tegenbod. Wat doe je? Blijven of gaan?

Wat is de motivatie achter een tegenbod?

Een tegenbod streelt je ego! Maar bedenk dat de motivatie van je werkgever wellicht op een ander niveau ligt. Hoogst waarschijnlijk doet je werkgever een tegenbod omdat het aanwerven van een nieuwe medewerker duur is. Naast kosten van rekrutering moet er ook geïnvesteerd worden in opleiding van de nieuwe medewerker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 50% van de werkgevers een tegenbod doet wanneer iemand ontslag neemt. Je kan dus eigenlijk stellen dat het goedkoper en gemakkelijker is om je te overtuigen om te blijven.

Waarom accepteer je een tegenbod?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de werknemers een tegenbod accepteert. Op dat moment kan het om verschillende redenen de juiste beslissing lijken. Je kent het huidige bedrijf en je hoeft geen relaties met nieuwe collega’s op te bouwen. Daarnaast klinkt extra loon heel aantrekkelijk waardoor de beslissing om te blijven groot wordt.

Het blijkt echter dat 80% van de werknemers die een tegenbod accepteren, vertrekken binnen zes maanden en 90% binnen een jaar. Dit bewijst dat geld niet altijd genoeg is om de problemen te overwinnen die je er toe aangezet hebben om een nieuwe job te zoeken. Je had immers een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Waarom je een tegenbod zou weigeren?

Er zijn meer redenen om een tegenbod af te slaan dan dit te accepteren. Denk dus steeds aan het grotere plaatje en daag jezelf uit voordat je een tegenbod accepteert.

Je geluk

Er zijn slechts weinig werknemers die ontslag nemen omwille van geld. De kans is dus groot dat ook jij om andere redenen op zoek bent gegaan naar een nieuwe job. Bedenk goed dat deze redenen niet zomaar verdwijnen met een hoger salaris. Het is gemakkelijk om je door geld te laten verblinden, maar het is belangrijk om een stap terug te zetten en na te denken over waarom je hebt besloten om op zoek te gaan naar een andere baan. Waarom wilde je in de eerste plaats weg? Wat waren je oorspronkelijke beweegredenen?

Beschadigde werkgeverrelaties

Het aanvaarden van een tegenbod zal waarschijnlijk je relatie met je huidige werkgever beschadigen. De kans is groot dat je loyaliteit en engagement in vraag gesteld worden. Je werkgever zal sowieso  verwachten dat je ontslag zult nemen zodra je een beter aanbod krijgt.

De meeste werknemers die een tegenbod accepteren, voelen zich uiteindelijk weggeduwd uit hun huidige functie. Bij toekomstige promoties sta je vaak onderaan de lijst; bij ontslagen bovenaan de lijst. Je hebt immers al aangegeven te willen vertrekken en je bent niet zo loyaal of toegewijd aan het bedrijf als andere werknemers. Erger nog, je huidige werkgever heeft je misschien alleen een tegenbod gedaan om tijd te winnen om een nieuwe werknemer te vinden om je te vervangen.

Je drijfveren om een nieuwe job te zoeken

Waarschijnlijk ben je op zoek gegaan naar een nieuwe job omdat je je ondergewaardeerd of beperkt voelde. Misschien werd je gepasseerd voor een promotie of kreeg je gewoon niet de kansen om vooruit te komen. Je hebt  waarschijnlijk je bezorgdheid geuit bij jouw werkgever, maar er werd niet effectief op gereageerd. Hou je drijfveren goed in gedachten want hoogst waarschijnlijk zullen deze problemen blijven bestaan nadat je het tegenbod hebt aanvaard.

De waarde van nieuwe kansen

Beslissen of je een tegenbod aanneemt, kan een hele uitdaging zijn. Alleen jij kan de juiste beslissing nemen. Bij Engenius nemen we graag de tijd om de luisteren en advies te geven , zodat je alle feiten hebt die je nodig hebt om de beste keuze te maken voor je persoonlijke en professionele groei.  Sterker nog, bij Engenius proberen we de waaier breder te trekken en kan je zelf je statuut, werkomgeving en groeitraject kiezen.

Wil je graag vrijblijvend een gesprek?