Blog: BIM werkvoorbereider in de kijker: Bernard Dubois

BIM werkvoorbereider in de kijker: Bernard Dubois

Wat doet een BIM werkvoorbereider precies?

Een BIM werkvoorbereider doet in essentie dezelfde zaken als een werkvoorbereider in een traditionele setting van een bouwonderneming. Het cruciale verschil is dat de kracht van BIM als hefboom gebruikt wordt om de voorbereidingen van een bouwproject efficiënter te doen en dus naar een hoger niveau te tillen. Dit uit zich in meer nauwkeurigheid, betere communicatie, minder foutmarge op de werf – allemaal gecentreerd rond een BIM-model.

Bij Bouwbedrijf Dethier streven we ernaar om van alle bouwprojecten een “digitale tweeling” te maken – een digitaal model waar alle facetten van een project aan gekoppeld zijn. Vrij uniek is dat we bij Dethier zélf deze modellen opbouwen, waarbij we de informatie van verschillende partners koppelen (architect, ingenieur stabiliteit, technieken, onderaannemers,…). Als BIM werkvoorbereider wordt er dus een aanzienlijk deel van de tijd gespendeerd aan modelleren.

De output die onze basismodellen genereert kan zo rechtstreeks naar de fabrikanten en leveranciers. Een mooi voorbeeld hiervan is kalkzandsteen. Zo sturen we bijvoorbeeld een model uit voor kalkzandsteen, of prefab beton. Waarbij in een traditionele omgeving de kalkzandsteen nog door de werf- of projectleiding wordt gecontroleerd op basis van “wandenboekjes” krijgen wij van de leverancier een gedetailleerd model terug. De controle hiervan behoort, in samenspraak met project-werfleiding, ook tot het takenpakket. Hiervoor hanteren we clashdetectie – of laten we de computer zoeken naar conflicten tussen de gegevens van de architect, IR stabiliteit en studiebureau technieken.

Deze BIM-workflow komt terug in alle faseringen van een bouwproject. Zo genereren we ook grondmodellen voor GPS-sturing van de grondwerker, doen we 3D scans van te bebouwen percelen voor het inpassen van bouwvolumes, maken we via drones ortho-beelden van in te storten ventilatieleidingen, etcetera. Het tweede facet van het takenpakket is dan ook gefocust op de coördinatie van al deze informatie.

Samengevat kunnen we dus stellen dat we als BIM werkvoorbereider enerzijds zelf veel modelleren maar anderzijds ook heel wat coördinatie van het bouwproces doen.

Wat sprak jou aan in deze job? Zijn er zaken die je verrast hebben?

Voor ik in deze job startte, gebruikte ik – als werkvoorbereider en projectleider – reeds af en toe BIM op eigen initiatief om bepaalde zaken efficiënter aan te pakken. Ik geloof enorm in digitalisatie van de bouwsector. Te veel bouwbedrijven klampen nog krampachtig vast aan een eerder traditionele werkwijze terwijl Vicky en Kevin van Bouwbedrijf Dethier blijven investeren in de toekomst.  Maandelijks voorzien we intern ook een BIM opleiding met het ganse team zodat iedereen steeds mee is met nieuwe ontwikkelingen.

Het heeft me verrast hoe ingebakken deze digitalisatie van de bouw bij Dethier is. Zo zie ik dat zelfs de oudere generatie project- en werfleiders  consequent gebruik maken van de BIM-afdeling en hier ook de voordelen van in ziet. Bouwen wordt ingewikkelder en om alles bouwtechnisch onder controle te houden ben ik ervan overtuigd dat BIM in de toekomst niet meer weg te denken is.

Welke talenten kan je kwijt in deze job, waar moet je goed in zijn? 

In de bouwsector is bouwtechnische ervaring op de werf uiteraard zéér belangrijk. Als men het over BIM heeft, hoor ik vaak het woord “tekenaar” – maar niets is minder waar! Iemand met een BIM-technische functie een tekenaar noemen doet afbreuk aan de onderliggende gedachte van BIM – namelijk een informatiemodel en niet louter een tekenmodel.

Buiten een bouwtechnische achtergrond, denk ik dat een affiniteit voor IT ook belangrijk is binnen een BIM-functie. Je moet computerprogramma’s naar je hand kunnen zetten. Je kan je onderscheiden door een kennis van programmeren – zodat je zaken binnen je eigen workflow kan automatiseren. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, dit begint immers bij eenvoudige logica.

Koos je er bewust voor om voor Engenius aan de slag te gaan?

Ja. Het fijne aan Engenius zijn de talrijke workshops en opleidingen. Stilstaan is in mijn ogen immers achteruit gaan. Ik tracht dan ook steeds actief deel te nemen aan alle zaken die door Engenius georganiseerd worden.

Verder werk ik op zelfstandige basis voor Dethier via Engenius. Ook hierin krijg ik de nodige ondersteuning van Engenius uit wat betreft praktische zaken.

Wat doe je in je vrije tijd waarvan mensen verrast zijn als je het vertelt?

Stiekem kook ik héél graag. Ik denk dat er geen beter gevoel is dan de mensen die je graag ziet te verwennen met iets lekkers. Ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken. Alle  wereldkeukens moeten zeker toch eens gepasseerd zijn. Het fijne hieraan is dat dit het nuttige aan het aangename koppelt. Als ik aan het koken ben, met een goed glas wijn erbij, kan ik mijn gedachten verzetten, even alle zorgen vergeten en word ik helemaal zen.

Waar kan men jou voor wakker maken?

Ik heb altijd bij een jeugdbeweging gezeten, meer bepaald bij de scouts. Het klinkt wat cliché, maar de scouts heeft mij voor een groot deel “gevormd” als persoon, en er zijn weinig mensen die me zo nauw aan het hart liggen als de mensen van de scouts. Toen ik nog leiding was vond ik het geweldig om samen met mijn scoutsgenoten evenementjes of activiteiten te organiseren. Ook nu doen we met de oud-leiding nog steeds activiteiten. Deze momenten kan ik voor geen geld in de wereld missen.

Wie in je leven heeft het meeste invloed op je gehad?

Dat moet toch mijn vader zijn. Hij is écht de meest rustige, nuchtere en hardwerkende mens. Toen ik 12 was bouwde ik met papa mijn eerste computer, toen ik 17 was startte ik met hem mijn eerste bedrijfje en ook nu nog komt papa mij helpen bij mijn verbouwing en werkt hij soms zelfs harder dan ik ;-). Als er iemand is die me kan motiveren door het goede voorbeeld te geven is hij het wel.