Blog: Werfleider Engenius in de kijker: Jean Joossen

Werfleider in de kijker: Jean Joossen

Jean is werfleider en is gespecialiseerd in afwerking. Momenteel werkt hij voor Bouwbedrijf Dethier mee aan een sociaal woonproject voor Woonhaven Antwerpen in Hoboken.

Over welke eigenschappen moet een goede werfleider beschikken volgens jou?

Als werfleider sta ik voortdurend in contact met mensen op de werf, zowel collega’s, onderaannemers, architect,…. Het is daarom heel belangrijk om goed met verschillende karakters op te schieten.

Iedereen heeft wel eens een mindere dag en staat niet altijd met plezier op de werf. Ik probeer steeds om de sfeer erin te houden. Teamsfeer is cruciaal op een werf. Als er collegialiteit is en er af en toe kan gelachen worden, kan je met een ploeg geweldige prestaties neerzetten.

Hoe goed vaklui ook zijn, overal worden fouten gemaakt. Kritisch zijn voor gemaakte fouten is belangrijk maar het is zeker zo belangrijk om te laten zien dat je mensen waardeert wanneer ze goed werk geleverd hebben. Positivisme is een heel belangrijke eigenschap in de bouw en waardering zorgt voor meer engagement en motivatie.

De deadline van een oplevering halen en respecteren blijft het doel van ieder project. Als werfleider kan je best – ondanks de druk – het hoofd koel houden. Onnodige stress verspilt niet alleen je tijd, maar ook je energie die je beter zou kunnen gebruiken..

Wat zijn jouw specialiteiten?

De laatste jaren word ik meer en meer gevraagd om werven op te volgen die in het slop geraakt zijn. Door mijn jarenlange ervaring kan ik snel de pijnpunten detecteren en schakelen naar de juiste oplossing. Ik heb door de jaren heen een groot netwerk van onderaannemers opgebouwd waar ik altijd op terug kan vallen. Mijn ervaring in het oplossen van problemen breng ik graag over op de jongere generatie. 

Bij problemen op de werf is het heel belangrijk om negatieve vibes af te wenden. Ik fixeer me niet te lang op problemen maar probeer steeds een oplossing te vinden. Doorgaan tot het probleem is opgelost is één van mijn sterkste punten.

De keuze voor Engenius, was die bewust?

Heel simpel, ons eerste contact was dadelijk super positief. Het was dus een heel bewuste keuze om voor Engenius te werken. Ik heb met veel kantoren samen gewerkt maar bij Engenius was er vanaf het eerste moment een klik. Tot hiertoe heb ik er nog geen moment spijt van gehad.

Op welke professionele prestatie ben je het meest trots?

Ik heb de kans gehad om te werken aan enkele grote en interessante projecten. De realisatie waar ik het meeste trots op ben, is de afwerking van een werf in Almelo waarvoor ik dagelijks bijna 300 km. heen en 300km. terug reed. Om de werf op tijd klaar te krijgen liet ik de onderaannemers een maand logeren in Center Parcs. Het gaf ontzettend veel voldoening om deze moeilijk werf op tijd en correct op te leveren.

Wat is het grappigste dat je ooit meemaakte op de werf?

Een Poolse arbeider die een deurklink uitspaarde en dus een gat uitsneed met een Stanley in een gyproc muur. Hij had nog nooit van een deurstop gehoord…

Wat doe je in je vrije tijd, waarvan mensen altijd verrast zijn als je het hen vertelt?

Ik speel al jaren gitaar. Samen met Wim Roelants vormde ik 10 jaar geleden Acoustic knights. Onze muziek was een fusion tussen flamenco met blues en jazz. We hadden succes en brachten zelfs een CD uit. Toen Wim naar het buitenland vertrok, stopte onze samenwerking en pakte ik de draad in de bouw weer op. Ik speel nog veel en wanneer ik met pensioen ga, neem ik zeker de draad weer op en ga ik optreden. Rock & roll kruipt waar het niet gaan kan.

De rest van mijn vrije tijd spendeer ik tussen mijn paarden. In de buitenlucht tussen mijn paarden… meer heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn.