Blog - Senior projectleider in de kijker: Mathieu Paquay

Senior projectleider in de kijker: Mathieu Paquay

Mathieu Paquay volgde als senior projectleider ontelbare werven vlekkeloos op. Hoog tijd dus om hem even in de spotlights te plaatsen.

Hoe kwam je bij Engenius terecht?
In het verleden waren Michiel Corthouts en ik een drietal jaren collega’s.  Dit was een heel aangename samenwerking met fijne herinneringen. Door een schouderletsel was ik professioneel een tijdje buiten strijd. Na mijn revalidatie kwam ik opnieuw met Michiel in contact en kreeg ik de kans om te starten bij Engenius. Ik heb geen seconde getwijfeld en ging er meteen aan de slag.

Waarom koos je voor een job in de bouw?
Ik volgde een graduaatopleiding Bouwkunde en zo rolde ik automatisch in de bouwwereld. Achtentwintig jaar was ik verantwoordelijk voor het bouwtechnisch beheer van gebouwen. Daarna zocht ik een andere uitdaging en sinds 10 jaar ben ik projectleider en volg ik voornamelijk residentiële werven op.  Daarnaast neem ik vaak ook de klantenbegeleiding voor mijn rekening waar mijn bouwtechnische kennis een plus is. Je kan dus stellen dat mijn ganse carrière bouw gerelateerd was.

Wat zijn de grootste uitdagingen in de job?
Een grote uitdaging is het project waar je aan werkt zo correct mogelijk afronden en dat binnen de juiste termijn. Het is belangrijk om met respect voor kwaliteit en een juiste inschatting van tijd de planning te respecteren. Ik vind het heel belangrijk dat een oplevering kan plaatsvinden op de ingeplande datum. Of zoals Michiel vaak zegt: “Mathieu maakt een planning op en hij schuift er niet meer mee.“  Eén van mijn grootste kwaliteiten is dat ik er steeds voor zorg dat iedereen op tijd zijn taak uitvoert.

Je hebt een rijk gevulde carrière. Welke evolutie zag jij  in de loop der jaren in de bouw?
Doorheen de jaren merk ik vooral op dat alles steeds sneller moet gaan en alles complexer wordt. Er komen steeds meer en ingewikkelder technieken aan te pas en de energienormen worden strikter. Als projectleider is het belangrijk dat je op de werf de controle over dit alles blijft behouden maar ook dat je de klanten op een correcte manier kan begeleiden.

Wat zou je de jongere generatie nog graag meegeven?
Ik zou het fijn vinden om voor mijn pensioen mijn kennis en ervaring over te dragen aan de jongere generatie.Tijdens deze periode wil ik graag meelopen met enkele junior profielen en hen op de werf  aansturen en  begeleiden. Ik denk daarbij aan de opvolging, de coördinatie en de planning van een werf. Mijn jarenlange ervaring doorgeven zou een mooie afsluiter van mijn loopbaan zijn

Je gaat binnenkort op pensioen, wat wil je dan doen?
Mijn grootste passie was skiën maar na een zwaar ski-ongeval zit dat er helaas niet meer in.

Niet getreurd, na mijn pensioen wil ik graag mijn passie voor tuinieren hervatten. We hebben en grote tuin waar mijn vrouw en ik graag samen in werken. We hebben de taken perfect verdeeld: ik verzorg de groentetuin en zij zorgt voor de siertuin. Daarnaast wil ik ook genieten van de kleine dingen zoals een lekker glas wijn én vooral genieten van het ‘niets moeten’.