Blog: Maak kennis met Yannick Lismont

Maak kennis met Yannick Lismont

Op het Kiel in Antwerpen werkt Yannick als werfleider mee aan de realisatie van een vervangingsnieuwbouw van het unieke sociale wooncomplex Eric Sasse.

Over welke eigenschappen moet een goede projectleider beschikken volgens jou?
Als werfleider moet je vooral zeer stressbestendig zijn en over goede organisatorische en sociale vaardigheden beschikken. Het kan er immers vaak hectisch aan toe gaan waardoor je genoodzaakt bent om snel knopen door te hakken. Bovendien kom je met heel veel verschillende persoonlijkheden in aanraking, zowel bij collega’s als bij onderaannemers. Ik probeer er dan ook steeds voor te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt bij het project door open te staan voor andere visie, constructief te communiceren en zo ook een goede werksfeer op de werf te creëren.

Waarom koos je voor de richting bouwkunde in je studie?

Ik heb bouwkundig ingenieur gestudeerd aan de Uhasselt van 2010 tot 2014. Vervolgens heb ik 1 jaar landmeetkunde bijgestudeerd in Campus De Nayer te Sint-Katelijne-Waver De interesse voor techniek was er al van jongs af aan en heb ik voor een groot stuk aan mijn vader te danken. De studie Industrieel Ingenieur was voor mij dan ook een voor de hand liggende keuze. Bovendien trok het idee om mijn schouders onder een project te kunnen zetten, iets te kunnen opbouwen en hier effectief resultaat van te zien, me enorm aan. Dit geeft me tot op de dag van vandaag nog steeds veel voldoening.

Hoe kwam je in aanraking met Engenius?
Een goede vriend heeft mij in contact gebracht met Engenius. Hij was op de hoogte dat ik wel geïnteresseerd was om op zelfstandige basis iets uit te bouwen. Hij vertelde me over Engenius en over de opportuniteiten die ik hier kon krijgen. Bovendien wou ik graag overschakelen van industriële projecten naar residentiële gebouwen.

Een goed gesprek op de mooie locatie van Kaai 16 langs het Albert Kanaal heeft me kunnen overtuigen om de sprong te wagen en het Engenius team te gaan versterken. Ondertussen zijn we een jaar verder en kan ik met het hand op het hart zeggen dat ik nog geen spijt heb gehad van deze beslissing.

Welke talenten kan je kwijt in je job?
Als werfleider kan ik mijn sociale vaardigheden aanwenden om dagelijks mijn team zo goed mogelijk aan te sturen en vooral te motiveren. Daarnaast komt ook mijn technisch inzicht goed van pas om het rendement op de werf te verbeteren.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
De grootste uitdaging is planning. Als werfleiding ben ik momenteel verantwoordelijk voor de korte termijn planning (3 tot 5 weken), waar toch heel wat bij komt kijken.

Het blijft een grote uitdaging om alles in goede banen te leiden, om leveringen tijdig te laten aankomen, aan troubleshooting te doen, de verschillende werken van onderaannemers goed te coördineren en op die manier zo efficiënt mogelijk het project tot uitvoering te brengen.

Wat is het grappigste dat je ooit meemaakte op de werf?
Ooit heb ik een collega wijsgemaakt dat hij een grote STIHL Slijpmachine moest aanlopen terwijl hij het zaagblad op de grond liet rollen.

Na enkele toertjes héén en weer geloop hebben we hem uit zijn lijden verlost en hem uitgelegd dat hij gewoon met het trekkoord kon worden gestart.

Wat doe je in je vrije tijd waarvan mensen verrast zijn?
Ik heb een passie voor motorvoertuigen, vooral voor BMW oldtimers. Zelf ben ik trotse eigenaar van een moto R60/7 en auto CS630 beide van het bouwjaar 1977.

Deze heb ik over een tijdsspanne van 2 zelf gerestaureerd, uiteraard met de nodige hulp links en rechts. Dit noem ik mijn eigen kleine projectjes.

Waar mag men je altijd voor wakker maken?
Voor een mooie motorrit in de Ardennen of om eens frisse pint te gaan pakken met de vrienden.  🙂