Blog: Jos Vanhaeren senior werfleider Engenius

Maak kennis met Jos Vanhaeren, senior werfleider

Jos Vanhaeren is senior werfleider en mocht deze week 1 kaarsje uitblazen bij Engenius. Hoog tijd dus voor een fijn gesprek.

Hoe zou je je functie omschrijven?

Ik werk sinds een jaar als senior werfleider voor Houben NV. Momenteel werk ik mee aan het woonzorgcentrum De Kouter in Blanden. Ik ben werfleider afwerking en mijn job start dus als de ruwbouw zo goed als klaar is. Ik stuur de onderaannemers aan en zie erop toe dat er kwaliteit geleverd wordt. Bij Houben doe ik dit in nauwe samenwerking met de werfleider ruwbouw en de hoofdprojectleider. We ondersteunen elkaar en kunnen altijd rekenen op elkaars ervaring. We werken volgens het lean-principe waardoor de verschillende bouwdisciplines goed samen werken.  

Wat deed je kiezen voor deze job?

Ik heb tijdens mijn 30 jarige carrière in de bouw al heel wat functies doorlopen. Van werfleider,  projectleider tot technisch directeur. Het liefst van al sta ik tussen het volk en ik vind het fijn om in de buitenlucht te vertoeven. Hele dagen aan een bureau zitten is niet aan mij besteed. Daarom is werfleider de ideale job voor mij. Tussen mensen staan die iets creëren en zien hoe iets tot stand komt is het mooiste aan mijn job. Via Motmans & Partners kwam ik in contact met Engenius en vanaf het eerste contact was er een goede klik. Ik werk nu als zelfstandige, iets wat ik al lang wilde doen maar waar ik vroeger bang voor was. Ik had het idee dat een zelfstandige iemand was met een eigen zaak en veel personeel. Nu heb ik eindelijk het gevoel dat ik de juiste keuze gemaakt heb en heb ik spijt dat ik de stap niet veel eerder gezet heb.

Wat wil je graag nog bereiken?

Er is één ding wat ik nog graag wil doen de komende jaren en dat is mijn kennis overdragen. Sommige facetten van de bouw zoals industrie- of staalbouw of praktijk in de afwerking komen nog steeds te weinig aan bod op school en dat is een enorm gemis. Dit is ook de reden waarom ik graag in “het veld” sta zodat ik mensen kan aansturen en iets bijbrengen. Bij Houben krijg ik de kans om mijn jarenlange ervaring en kennis over te dragen aan jonge mensen en dat apprecieer ik ontzettend.

Op welke professionele prestatie ben je het meest trots?

Ik heb in mijn loopbaan al veel uiteenlopende projecten gerealiseerd en eigenlijk ben ik trots op alle projecten waar ik aan gewerkt heb. Dit woonzorgcentrum in Blanden kent bijvoorbeeld enkele ingenieuze hoogstandjes waar veel knowhow voor nodig is. Zo heeft elk project dus wel iets unieks. Eén project dat er toch wel uitspringt, is een verbouwing in Ohey. Hier maakten we van een oude koeienstal een grootwarenhuis. Dat was een zeer uitdagend project waar heel wat renovatietechniek bij kwam kijken.

Wat doe je in je vrije tijd, waarvan mensen altijd verrast zijn als je het hen vertelt?

Iedere zondag trek ik er op uit met de motor. Wanneer ik een drukke week heb gehad, vind ik het geweldig om op zondag mijn hoofd helemaal leeg te maken. Tijdens de zomermaanden rijd ik vaak samen met vrienden van een motorclub. Ik was al lang fan van een Gold Wing en toen ik stopte met roken, kreeg ik er één cadeau van mijn vrouw. Samen met een bevriend koppel gaan we ieder jaar met de motor ook op vakantie. Gepakt en gezakt, vertrekken we gewoon zonder te plannen de wereld in zo vrij als de vroegere cowboys in de Far West.

Wie in je leven heeft invloed op je gehad?

Verschillende mensen waarmee ik gewerkt heb, hebben een positieve indruk op me nagelaten. Als eerste is er Paul Kumpen, iemand die het gemaakt heeft in het leven maar nog steeds bescheiden en vriendelijk is en steeds oprecht interesse in je toont. Voor mijn gedeelte industriebouw waardeerde ik Mark Geerkens enorm: een echte innovator die steeds 10 stappen voorruit dacht. Ook Eddy Hardy van Execon had invloed op me omdat hij zowel technisch als sociaal heel erg onderlegd is. Hij verstaat de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze iets perfect hebben opgelost terwijl hij je zelf  de oplossing aanreikt. Hier bij Houben heb ik ook veel bewondering voor de nuchtere kijk die Jochen Willen heeft op problemen in de meest stressvolle situaties. Ik probeer al deze kwaliteiten zowel in mijn professionele als mijn privé leven mee te nemen. Ze zijn allen bepalend geweest voor de persoon die ik vandaag ben.