Into the wild

Into the wild – Michiel unplugged

Me, myself en een groep ondernemers in Lapland.  Zonder telefoon en dus zonder een idee van tijd. Hoe moeilijk kan dat zijn? Het meer dan full-time werken en een smartphone die altijd binnen handbereik is, maakten de omschakeling naar back-to-basics heftiger dan voorzien.

Waarom ik de uitdaging aan ging?

“Kijk diep in de natuur, en je zal alles begrijpen” zei Albert Einstein. En zo trok ik dus, samen met collega ondernemers,  zes dagen lang rond in de ongerepte natuur van Lapland. Ik wilde één worden met de natuur want als je wilt spreken van gebalanceerd leiderschap, dan moet je balans vinden tussen daadkracht en draagkracht. En dat doe je dus door te vertragen, liefst in de natuur. De ganse dag wandelen door de mooiste landschappen heeft een diepe indruk nagelaten. Het is vreemd om te ontdekken hoe absolute stilte kan klinken. Ik ervaarde de kracht van de natuurelementen en voelde me de ganse reis meer verbonden met de natuur dan ooit.

Stressvrij reizen

Een week lang reizen met alleen eten en drinken, een rugzak en een tent. En bovendien zonder mobiele ontvangst wat het een echte digitale detox maakte. Dus restte mezelf en de groep niets anders dan uit ons denkende brein te stappen. Ik had er voldoende tijd om stil te staan, na te denken en alles meer te waarderen. Het was een complexe en onbekende ervaring die me dwong tot nieuwe gewoontes en inzichten.

Master your mindset

Gemiddeld legden we zo’n 15 km per dag af. Elke dag waren er inspiratiesessies in groep gecombineerd met één op één coaching. Ik dacht goed voorbereid te zijn, maar stapte toch geregeld uit mijn comfort zone. Bij het ontwaken genoten we bijvoorbeeld iedere ochtend van ‘a room with a view’. Maar ’s ochtends de dag beginnen met een duik in het ijskoude smeltwater deed de eerste dagen echt pijn. Vooral de ervaring van koude en hoe je lichaam hierop reageerde was fenomenaal. De dag starten met deze ‘full monty’ ochtenddip was zo een grote overwinning dat de rest van de dag kinderspel werd. Deze gewoonte heb ik dan ook dadelijk geïntegreerd in mijn leven thuis. Koude douches zijn vanaf nu de standaard.

Solomoment

Alleen zijn, dat vind ik op zijn tijd heerlijk, maar wanneer je 24 uur met jezelf wordt geconfronteerd dan is dit echt een eye-opener. We stapten allemaal op eigen tempo en sliepen alleen in een tent, op een plek los van elkaar. Het was vooral een moment van reflectie, door echt bij mezelf na te gaan waar ik sta en wat ik wil in het leven. Het grootste aha moment kwam toen we een brief moesten schrijven naar iemand die een grote invloed op ons leven heeft gehad. Emoties en attenties zijn voor mij afgeblokt terrein in mijn hoofd. Een emotionele brief schrijven was vroeger moeilijk en zou waarschijnlijk al snel uitgedraaid zijn op een ingenieursstudie. Door net alleen bij de natuur te zijn kon ik op een of andere manier mijn hoofd en dus mijn denken even aan de kant schuiven en in de plaats daarvan mijn hart laten spreken. Nooit eerder vloeide er zoveel mooie tekst uit mijn pen.

Nieuw bewustzijn

Het was heel onwennig om na de laatste dag terug in de bewoonde wereld te komen en de stilte achter te laten. Als afsluiting genoten we samen van een glas wijn, lekker eten en een welverdiende douche. Nooit eerder smaakte een glas wijn zo goed!

Na thuiskomt vertaalde ik deze ervaring onmiddellijk naar de praktijk. Social media apps op mijn smartphone werden zonder pardon naar de prullenmand verwezen want tegenwoordig zie je toch meer reclame dan goede feed van vrienden. Iedere ochtend wat sporten afsluitend met een koude ochtenddouche heb ik steevast in mijn gewoontes gegrift. Klaar om de beste versie van mezelf waar te maken en Engenius met passie en overtuiging verder uit te bouwen!