Blog Engenius - Ingenieurs in de kijker

Ingenieurs in de kijker

Ingenieurs zijn de laatste jaren sterk gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor ons de aanleiding om eens dieper in te gaan op de vraag waarom onze medewerkers kozen voor een ingenieursstudie. We stelden de vraag aan een senior en een junior ingenieursprofiel.

Johan Francis, senior projectleider Engenius

“Gestart met de ingenieursjaren in 1992, jawel de vorige eeuw …

Toen was voor mij de keuze voor een ingenieursstudie evident. Enerzijds was het een strategische keuze omdat bouwkunde destijds niet de meest populaire richting was. Er zou dus minder concurrentie zijn op de arbeidsmarkt.

Anderzijds en bovenal was het voor mij de keuze die het meest bij mijn persoonlijkheid leek te passen. Mijn gevoel was dat andere richtingen toch vaak leiden naar een gecontroleerde productie-omgeving en de perceptie is nu eenmaal de realiteit. Dus iets realiseren kriskras doorheen het land, sprak mij sterk aan.

Ondertussen is dit ook in de realiteit gebleken. Het is prettig om vanuit de wagen de realisaties te herbeleven wanneer je er voorbij rijdt. Een gebouw of een brug zijn nu eenmaal fysiek aanwezig en dat geeft een zekere voldoening.

Daarnaast is het bouwproces projectmatig : het start met de beslissing om te investeren en stopt met de oplevering van de realisatie. Dat projectmatige maakt dat je vaak met wisselende samenstellingen van het team te maken hebt. Als resultaat heb je binnen de kortste keren een uitgebreid netwerk van mensen met kennis ter beschikking en … het is niet zozeer wat je kent, maar vooral wie je kent. Neem daarbij de steeds wisselende fysieke omgeving en de variatie is compleet.

Conclusie? Den Bouw … BOEIEND !!”

Yannick Lismont, junior projectleider Engenius

“Dat ik ingenieur ging worden heb ik altijd geweten! Welke type ingenieur het ging worden? Die beslissing nam ik pas net voor ik mijn studies aanvatte.

Ik was meteen gefascineerd door het bouwproces en door de coördinatie ervan toen ik samen met mijn vader het ouderlijk huis hielp bouwen. Vooral dat je achteraf trots het resultaat kan bekijken gaf de doorslag. Wanneer ik in de buurt ben van projecten waaraan ik meegewerkt heb, rijd ik graag nog even rond om met een trots gevoel het project te bekijken.

Als ingenieur leer je in de eerste plaats problemen te analyseren en vervolgens te vertalen naar innovatieve oplossingen. Dat analytische is iets wat mij altijd heeft aangesproken. 

Het mooie aan een ingenieursstudie is volgens mij dat je er veel richtingen mee uit kan. Je kan voor een studiebureau werken of kiezen voor projectleiding op werven. Vooral de combinatie van binnen werken aan je bureau en buiten zijn op de werf spreekt me ontzettend aan.”