Mehmet Demirtas: site inspector

In de kijker: Site inspector Mehmet Demirtas

Wat doet een site inspector?

Als site inspector volg ik verschillende spoorwerven op. Ik houd toezicht op de werven en zorg ervoor dat de werken op een correcte en veilige manier worden uitgevoerd door de aannemer. Ik volg alles op tot in de details, corrigeer fouten waar nodig en stuur mensen aan. Dagelijks maak ik verslagen zodat de werfleider op de hoogte blijft. Mijn job speelt zich grotendeels buiten af, bij de mannen. Op die manier kan ik snel corrigeren als er iets fout gaat. Enkel voor verslagen ga ik naar de werfkeet.

Een belangrijk deel van mijn job bestaat uit het aanvragen van buitendienststellingen. Na zo’n aanvraag krijgen we de toestemming om op het spoor te werken voor een bepaalde periode. Zelf zorgen wij nog voor extra beveiliging zodat er zeker geen treinverkeer is in de afgesloten zone.

Een site inspector heeft dus veel verantwoordelijkheid qua veiligheid. Het is cruciaal dat er op een veilige en op een correcte manier gewerkt wordt.

Welke talenten kan je kwijt in je job?

Wanneer je met andere mensen werkt is het handig als je sociaal bent en goed met mensen kan omgaan. Ik kan me gemakkelijk aanpassen en werk graag met iedereen, zowel met arbeiders als met werf- en projectleiders.

In mijn job als site inspector is het heel belangrijk dat ik stipt en nauwkeurig ben. Een kleine fout kan immers grote gevolgen hebben. Stiptheid en nauwkeurigheid zijn mijn grootse pluspunten, ook dat ik oog voor details heb.

Het is een job die je echt graag moet doen want je bent altijd buiten, ook in regenweer of als het koud is, tijdens weekends en nachten. Buitendienstellingen zijn immers vaker ’s nachts of in het weekend omdat er dan minder treinen rijden. Voor mij is dat geen probleem. Ik werk liever ’s nachts want ik ben absoluut geen ochtendmens.

Wat deed je kiezen voor Engenius

Vooral de doorgroeimogelijkheden. Engenius helpt me om mezelf te ontwikkelen. Ik kan er doorgroeien in mijn talenten, zowel professioneel als persoonlijk en ik kan mijn ambities aangeven. Het is een fijn gevoel dat er meegedacht wordt. Bij Engenius wordt er echt naar je geluisterd.

Daarnaast heeft Engenius een goed team met meerdere profielen zoals werf- en projectleiders. Als je wilt doorgroeien heb je veel kansen om met verschillende mensen te praten en krijg je voldoende informatie. Je krijgt echt hulp van iedereen. Eén van de grootste pluspunten is dat je voor ieder probleem, hoe klein ook, bij iedereen terecht kan.

En dan zijn er natuurlijk ook de events. Engenius organiseert heel diverse activiteiten, van opleidingen tot teambuildings. Voor mij is het belangrijk dat ik zelf kan kiezen uit een groot aanbod en door niemand verplicht wordt om mee te doen.

Wat doe je in je vrije tijd waarvan mensen verrast zijn als je het vertelt?

Het laatste jaar ben ik gestart met mountainbiken en wandelen. Met een groep van vier vrienden trekken we zo vaak als kan de natuur in, weg van het drukke leven.  We hebben al heel wat toffe routes ontdekt in gans België. Ik kom er echt tot rust en amuseer me geweldig. Afsluiten doen we altijd met een gezellige drink of BBQ.   

Ik ben een heel actief persoon en ben bijna nooit thuis. Als ik vrije tijd heb, ben ik het liefst buiten met iets creatiefs bezig. Ik help graag anderen en steek vaak de handen uit de mouwen bij vrienden die bezig zijn met de bouw van hun huis.

Wie heeft er veel invloed op je gehad?

Dat is zonder twijfel mijn vader. Mijn ouders zijn nog jong, wat maakt dat we ongeveer dezelfde mindset hebben.

Ik werkte vroeger in loondienst en had een goede job. Ik droomde ervan om zelfstandige te worden maar ik twijfelde lang om de stap te zetten. Mijn vader  spoorde me aan om te doen wat ik graag doe, ook als er risico’s aan verbonden zijn. Hij  heeft me toen eigenlijk op het juiste moment  het juiste duwtje gegeven.

Wat wil je graag nog bereiken?

Ik wil nog graag mijn bachelor bouw behalen maar dat is moeilijk te combineren met mijn huidige job.  Momenteel ligt mijn focus volledig op mijn job als site inspector. Ik wil me graag nog verder verdiepen in de spoorwegomgeving. Maar die bachelor die komt er zeker nog.