Blog - digitale maatvoering in de bouw

Digitale maatvoering in de bouw

Meten is weten! Voor het succes van een bouwproject zijn nauwkeurige metingen een onontbeerlijke voorwaarde. Meetfouten kunnen een aanzienlijke vertraging opleveren voor iedereen die betrokken is in het bouwproces. Het vakkundig uitvoeren van metingen en daarbij horende controles is daarom belangrijker dan ooit. 

Alles begint met maatvoering

Ieder gebouw wordt twee keer geconstrueerd: eerst digitaal en daarna in de praktijk. Traditioneel worden er conventionele en handmatige uitzetmethodes gebruikt met hulpmiddelen zoals meetlint, metselkoord, waterpas, enz… Het probleem met dit manuele systeem is dat het tijdrovend en arbeidsintensief is en bovendien vatbaar voor menselijke fouten.

Digitale uitzettechniek met Hilti PLT 300

Yannick Lismont werkt als werfleider voor Engenius en testte afgelopen dagen samen met het team van Houben NV de Hilti PLT 300, een op maat gemaakt totaalstation met een intuïtieve gebruikersinterface.

Dit totaalstation verzorgt de uitvoering van een volledig maatvoeringsplan. Denk hierbij aan het uitzetten van bekisting, posities voor uitgraven en bevestigingspunten op vloeren, muren en plafons, het opmeten van een As-built plan,….

Deze moderne, digitale techniek is zelfnivellerend en volledig bedienbaar via een tablet door één persoon. Met een minimale training kan iedere medewerker ermee aan de slag en worden menselijke fouten tot een minimum herleid.

Integratie met BIM model

De Hilti PLT 300 fungeert als een gegevensinterface en brengt de data over naar het BIM model. Steeds meer bouwprojecten worden volledig digitaal ontworpen en daarvoor is het overdragen van ontwerp- en meetpunten van en naar het digitale project onmisbaar. Hierdoor krijgt het digitale model vorm in het veld en wordt het ganse bouwproces versneld en accuraat uitgevoerd.