Bouwcoördinator Engenius in de kijker: Peter Nouwen

Bouwcoördinator in de kijker: Peter Nouwen

Over welke eigenschappen moet een goede bouwcoördinator beschikken volgens jou?

Als bouwcoördinator ben je de verbindende schakel tussen alle partijen. Je moet dus communicatief sterk zijn want een project valt of staat bij goede communicatie. Organisatorisch en administratief sterk staan is heel belangrijk maar je moet ook kunnen onderhandelen, zowel over budget als planning. Timemanagement is meer dan alleen aan een planning vasthouden. Je moet je eigen tijd respecteren, maar zeker ook de tijd van het team. Daarnaast kent een goede bouwcoördinator ook alle details van een project en onderscheidt hij zich door vakkennis. Voldoende technische bagage is cruciaal voor het welslagen van een project.

Waarom is een bouwcoördinator zo belangrijk?

Een bouwcoördinator fungeert als centraal aanspreekpunt voor het hele project en ondersteunt de bouwheer. In samenwerking met de architect, studieburelen en onderaannemers vormt hij een team om het project tot een goed einde te brengen. Dit gaat zowel over het zowel technische, financiële als esthetische aspect van de bouw.

Je moet een bouwcoördinator dus zeker niet zien als een extra toezichter op welke partij dan ook. Hij is de verbinding tussen alle partijen gedurende het hele bouwproces en begeleidt de weg naar het best mogelijke resultaat.

Wat deed je kiezen voor deze job?

Ik werk al jaren als projectleider in een bouwteam en deed daar tonnen ervaring op. Deze ervaring wilde ik graag ten dienste stellen van “de andere kant van de tafel”, namelijk de bouwheer.

Als projectleider ben je meestal een vertegenwoordiger van een deel van het geheel, als bouwcoördinator kan je dit zijn voor het geheel van het project.

Hoe kwam je in aanraking met Engenius?

Ik leerde Engenius kennen via een ex-collega en projectleider die tevens een kennis is van Michiel. We waren elkaar een tijdje uit het oog verloren en kwamen via LinkedIn terug in contact. Hij vertelde mij over het bedrijf van Michiel en Peter. Omdat ik op zoek was naar extra projecten  wekte dit sterk mijn interesse. We maakten een afspraak en al snel was er een klik.

Zo werd Engenius  een  voor de hand liggende keuze die ik mij tot hiertoe nog geen seconde beklaagd heb.

Wat wil je graag nog bereiken?

In mijn professionele carrière als bouwcoördinator hoop ik nog meer mooie projecten te verwezenlijken. Het zou fijn zijn om de dienst bouwcoördinatie binnen Engenius samen met hen  mee verder uit te bouwen.

Privé wil ik er als opa, samen met Els, graag zijn voor onze kinderen, schoonkinderen en kleinkind(eren). Hen gelukkig zien opgroeien maakt ook mij gelukkig.

Wie in je leven heeft invloed op je gehad?

Achteraf bekeken en zonder het op dat moment te beseffen, heeft Tony Klaps, technisch directeur bij Klaps Beton in Lummen, wel een behoorlijke invloed gehad op mijn “loopbaan”. Tijdens de periode dat ik voor hem werkte, heeft hij mij laten zien hoe belangrijk zelfstudie en voortdurend bijleren is zodat je steeds competenter wordt. Tot op vandaag tracht ik dit dagelijks toe te passen.

Wat doe je in je vrije tijd, waarvan mensen altijd verrast zijn als je het hen vertelt?

Buiten het wekelijkse fietsen en mountainbiken, proberen mijn echtgenote Els en ik toch ieder jaar een uitdaging aan te gaan. Zo hebben we al 3 maal een halve marathon gelopen en hebben we enkele 1/8 triathlons gedaan. Daarnaast hebben we met de fiets als enkele stevige bergen zoals de Stelvio, Tourmalet, Alpe D’Huez, Col du Croix de Fer en de Mont Ventoux op ons palmares staan.

Waar mag men jou voor wakker maken?

Kort maar krachtig: een goed glas rode wijn in goed gezelschap, zeker in deze periode.